Vincent van Loon staat middenin het leven. Hij heeft een parttime baan als leraar Nederlands op een middelbare school en is daarnaast content creator bij de Stichting Nederlandse Top 40. Dat is de stichting die wekelijks ’s lands officiële hitlijst samenstelt, die bij Qmusic wordt uitgezonden.


Vrijwilliger bij Dordrecht Pride
Vorig jaar werd Vincent vrijwilliger bij Dordrecht Pride om de organisatie te steunen en een bijdrage te leveren om dit belangrijke thema onder de aandacht te brengen. Al gauw werd hij redacteur social media. De Dordtenaar beheert de website en de pagina’s op Facebook en Instagram. “Op de dag van het festival ben ik een soort manusje-van-alles: ik help mee met de aankleding van het terrein, maar ik begeleid op zo’n dag ook de drag queens. Tussendoor ga ik ook graag in gesprek met de bezoekers van ons evenement.’

Mogen zijn wie je bent
Hij is vrijwilliger geworden vanwege zijn verleden op de middelbare school. “Ik heb een pestverleden en ik vind het daarom belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen zijn op school en in de rest van de maatschappij. De samenleving is heel divers, daarom is het goed om daar aandacht aan te besteden: dat je mag zijn wie je bent.”

Druk?
Het verschilt nogal hoeveel uur per week hij aan Dordrecht Pride besteedt. Als hij een schatting moet doen is hij ongeveer vier uur bezig, afhankelijk van zijn andere werkzaamheden en van de tijd van het jaar. Nu het jaarlijkse festival vanwege corona is gecanceld, richt hij zich meer op de social media. De Dordtse stichting heeft daar een actieve groep volgers, die ook graag naar het festival en de andere activiteiten komen. Uiteraard heeft Vincent het in de dagen rondom het festival drukker.

Festival Dordrecht Pride
De voorbereidingen voor het evenement nemen veel tijd in beslag van het bestuur en de twintig vaste vrijwilligers. In 2021 zal het festival Dordrecht Pride op 4 september plaatsvinden. De organisatie wil dan een prominentere locatie voor het festival, liefst op het Bagijnhof en met verschillende podia. Op deze manier wordt gehoopt om nog zichtbaarder te zijn in de stad.

Scholen
Vincent is blij dat de organisatie bekender wordt in Dordrecht. “We proberen onder andere verbinding te zoeken met de middelbare scholen in Dordrecht. Sommige scholen hebben GSA’s (Gender Sexuality Alliances). Een GSA is een groep scholieren, die vindt dat iedereen op hun school school de vrijheid heeft om te zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.”

Voldoening
Op de vraag wat hij het leukste vindt om te doen als vrijwilliger voor de stichting, antwoordt Vincent: “Schrijven! Ik houd van schrijven en van social media. Het is geweldig om dit te combineren met het vrijwilligerswerk bij Dordrecht Pride en dat ik op deze manier iets kan bijdragen aan mijn eigen stad. Het mooie is dat je via social media direct contact hebt met je publiek. En dat je soms mensen direct kunt helpen, bijvoorbeeld met hun coming out.”

Waarom vrijwilligerswerk doen
Wat Vincent anderen zou vertellen, die vrijwilligerswerk overwegen? Hij zou hen vertellen dat het hen veel voordelen oplevert. “Je doet veel ervaring op met het organiseren van dingen en met het samenwerken met andere mensen. Je leert veel anderen kennen, die misschien net iets anders denken dan jij. Dat stimuleert je creativiteit én je bouwt samen aan een mooi eindproduct. Bovendien bouw je met elkaar een band op, waar weer vriendschappen uit kunnen groeien. Bij Dordrecht Pride kunnen we het buiten het werk ook goed met elkaar vinden. Alleen al bij de vergaderingen en de opbouw van het festival wordt er lol gemaakt en aan het einde van de festivaldag is er de trots op wat je met elkaar hebt neergezet.”

Vincent vindt het een groot goed dat de vrijwilligers bij Dordrecht Pride allemaal een eigen rol hebben. Het is een diverse groep en alle vrijwilligers hebben verschillende kwaliteiten, die goed worden ingezet.

Nog een voordeel van het doen van vrijwilligerswerk is dat het soms een opstapje is naar een baan. Vincent is bijvoorbeeld ooit begonnen als vrijwilliger bij de Stichting Nederlandse Top 40 en is daar nu in dienst.

Je maakt nog eens iets mee …
Ook kom je soms in situaties, die je in je betaalde werk niet gauw tegenkomt. Zo heeft hij vorig jaar tijdens de Pride Walk in een busje gereden van een naburige seksshop. “Dat was één van onze sponsors. Ik moest zorgen dat de stoet de goede richting op zou lopen en dus reden we voorop. De eigenaar van de shop stelde me gelukkig op mijn gemak en had bovendien een goed gevoel voor humor. Het ongemak verdween als sneeuw voor de zon. Maar een docent Nederlands in zo’n wagen, is toch een beetje apart,” besluit Vincent met een knipoog.

Oproep
Het vrijwilligersteam van Dordrecht Pride zal binnenkort al bij elkaar komen om plannen te maken voor de 2021-editie van het festival. Wil je meedenken of sponsor worden? Stuur dan een e-mail naar info@dordrechtpride.nl .

september 2020
www.dordrechtpride.nl

mm
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen, maar weet je nog niet wat of waar? Kijk dan op www.drechtmatcht.nl 

mmmmm

mmmmmmm

mmmmmmmm


Wat doet Dordrecht Pride als stichting?
De weg die wij verkiezen voor méér tolerantie en zichtbaarheid van diversiteit in onze regio, is het organiseren en ondersteunen van roze activiteiten. Zo organiseren we jaarlijks ons meerdaags Pride festival, ondersteunen we lokale horeca initiatieven voor de LHBTQIA+-community en blijven we in gesprek met de lokale politiek.

Belangen behartigen
Naast het organiseren van het festival, vervult Stichting Dordrecht Pride ook de rol van belangenorganisatie in de stad. Zo stond ze slachtoffers bij van geweldsincidenten, werd er een Regenboogdebat georganiseerd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, schuift ze aan in gesprekken met de wethouder om LHBT+ belangen te behartigen en organiseert ze themabijeenkomsten in bijvoorbeeld de Grote Kerk.